DE CE INGHEATA PARBRIZUL INAINTEA GEAMURILOR LATERALE ?

Odata cu venirea anotimpului rece, geamurile masinilor trebuie curatate de gheata de fiecare data cand plecati cu masina. Dar cum se face ca pe parbriz gheata este depusa intr-un strat mai gros iar pe geamurile laterale abia daca se depune?

Transferul de caldura sau conductivitatea termica dintre aer si sticla este dupa toate probabilitatile egala fie ca vorbim de parbriz, fie ca vorbim de celelalte geamuri ale masinii. Un alt fenomen care contribuie la depunerea ghetii pe geamuri este radiatia termica, acelasi proces care iti incalzeste fata cand stai in apropierea unui foc. Focul emana caldura dar putem bloca aceasta caldura daca tinem aproape de fata chiar si o foaie subtire de hartie, pentru ca hartia absoarbe radiatia termica.

Radiatia termica este de natura electromagnetica la fel ca si lumina si poate trece prin vid. De exepmplu stratul de izolatie termica creat prin vidul dintre doua straturi de stica ale unui termos previne pierderea de caldura prin conductie dar nu si cea prin radiatie. De aceea termosul are pe stratul de sticla exterior, dar pe partea lui interioara, suprafata lucioasa ca o oglinda, ceea ce duce la reflectarea caldurii inapoi in recipient pentru a va mentine bautura calda.

Cand masina este parcata afara, de obicei se afla langa o cladire, un gard sau alta suprafata la mica distanta de geamurile laterale. Aceasta suprafata reflecta inapoi catre geamuri caldura incetinind astfel piederea termica. Parbrizul fiind indreptat mai mult in sus, catre cer si neavand alte obiecte in fata lui ce ar putea reflecta caldura se umple de gheata mai usor.