SFATURI PRIVIND SPĂLAREA MAȘINII AUTO

Întrucât e vară și e sezon de mers la mare începem cu o recomandare de sezon.Dar dacă vrei să ai parte de un rezultat de excepţie  e bine să ştiţi câteva reguli de bază pentru spălatul automobilului.

1. Nu spăla maşina la soare 

Alegeți  pe cât e posibil un loc la umbră pentru mașină, deoarece e bine ca tabla să fie rece. Pe o suprafață fierbinte apa se va evapora prea rapid, mărind probabilitatea de apariție a petelor de apă. De asemenea este recomandabil să vă parcați mașina pe un plan ușor înclinat, întrucât va permite apei să alunece mai repede de pe ornamente și suprafețele vopsite.

2. Începe de sus în jos

Începe să speli maşina de sus în jos. Apa împinge murdăria către partea de jos a maşinii. Ca să nu munceşti în zadar, curăţă întâi plafonul şi abia apoi restul caroseriei. Pentru a nu împrăştia mizeria, clăteşte regulat buretele. Dacă zona pe care urmează să o cureţi este uscată, stropeşte-o din belşug cu apă. Suprafeţele umede sunt mai uşor de curăţat.

3. Foloseşte doi bureţi

Nu folosi cârpe din materiale textil când speli maşina. Lasă în urmă fibre şi rezultatul final va fi compromis. Cea mai bună alegere este un burete moale de dimensiuni generoase. Cel mai bine ar fi să aveţi doi bureţi. Unul pentru praguri şi zonele mai murdare şi celălalt pentru restul caroseriei. În acest mod evitaţi riscul de zgâria vopseaua.  Nu folosi buretele făcând mişcări în formă de cerc. Acest lucru poate duce la zgârieturi fine. Cel mai bine este să  mişcam buretele pe toată lungimea caroseriei.

4. Nu folosi detergent de vase sau alt lichid de curăţat casnic

Vopseaua automobilului conţine şi elemente de protecţie iar agenţii chimici din detergentul de vase sau şamponul de covoare pot distruge aceste elemente. În timp, vopseaua îşi poate pierde luciul. Aşadar cel mai bine este să folosiţi un şampon auto ce se găseşte la orice supermarket sau magazin de piese auto.

5. Foloseşte o cârpă specială pentru uscare

După ce am terminat de spălat maşina nu o putem lăsa să se usuce la soare. Vor apărea urme de la apă şi şampon.Pentru uscare folosiți prosoapele din microfibre care au o capacitate de absorbție foarte mare, plus că nu lasă scame. Întotdeauna aceste prosoape trebuie să fie puțin umede. De asemenea puteți folosi și pielea sintetică sau cea de căprioară, la fel și alte cârpe făcute din bumbac 100%.

6. Aplică polish sau ceară o dată pe an

După ce am terminat cu spălatul şi maşina este curată şi strălucitoare, nu ar fi o idee rea să aplicăm şi un strat protector de polish. Acest lucru ar trebui fi făcut măcar o dată pe an. Nu este foarte complicat şi se poate face şi acasă. Dacă nu avem timp putem apela la servicii profesionale. Majoritatea spălătoriilor oferă acest serviciu.

7. Foloseşte curăţarea cu abur pentru interior

De-a lungul timpului, petele de cafea îşi vor face apariţia pe tapiţerie. Pentru curăţare, cel mai bine este să folosiţi un aparat cu abur. Alternativa este curăţarea la spălătorie şi apoi multă răbdare până se usucă tapiţeria. Nu uitaţi de aspirator şi cârpa de praf pentru un interior perfect.

8. Lustruieşte interiorul cu un produs specializat

La benzinării veţi găsi pachete cu lavete pentru lustruit elementele de plastic din interior. Nu sunt scumpe şi sunt foarte eficiente. Praful dispare şi bordul capătă un luciu plăcut.

9. La final, e timpul pentru curăţat geamurile

După ce am terminat şi cu interiorul este timpul să curăţăm şi geamurile. Mai precis, interiorul geamurilor. Pentru asta avem nevoie de o soluţie pentru geamuri şi multă hârtie pentru a şterge bine geamurile.

10. Dacă timpul este o problemă, mergeţi la spălătoria auto

Pentru cei care nu au timp, chef sau spaţiul necesar penrtu a-şi spăla singuri maşina există suficiente spălătorii auto. Este unul dintre serviciile de care nu ducem lipsă în țară. Majoritatea spălătoriilor din ţara noastră folosesc jeturi de înaltă presiune. Fiţi atenţi cum sunt folosite, deoarece sunt puternice şi la automobilele mai vechi pot strica ornamentele sau elementele mai fragile. Avem însă şi spălătorii automate cu perii sau fără. Preţurile diferă de la spălătorie la spălătorie, iar cele automate sunt printre cele scumpe. În caz că optaţi pentru perii, nu uitaţi să cereţi şi o prespălare cu jetul înainte. Prespălarea dă jos grosul mizeriei acumulate mai ales acum după topirea zăpezii pline de praf şi previne zgârierea vopselei.