DE CE INGHEAȚĂ PARBRIZUL ÎNAINTEA GEAMURILOR LATERALE ?

Odată cu venirea anotimpului rece, geamurile mașinilor trebuie curățate de gheață de fiecare dată când plecați cu mașina. Dar cum se face că pe parbriz gheața este depusă într-un strat mai gros iar pe geamurile laterale abia dacă se depune?

Transferul de căldură sau conductivitatea termică dintre aer și sticlă este după toate probabilitățile egală fie că vorbim de parbriz, fie că vorbim de celelalte geamuri ale mașinii. Un alt fenomen care contribuie la depunerea gheții pe geamuri este radiația termică, același proces care îți încălzește fața când stai în apropierea unui foc. Focul emană căldură dar putem bloca aceasta căldură dacă ținem aproape de față chiar și o foaie subțire de hârtie, pentru că hârtia absoarbe radiația termică.

Radiația termică este de natură electromagnetică la fel ca și lumina și poate trece prin vid. De exepmplu stratul de izolație termică creat prin vidul dintre două straturi de sticlă ale unui termos previne pierderea de căldură prin conducție dar nu și cea prin radiație. De aceea termosul are pe stratul de sticlă exterior, dar pe partea lui interioară, suprăfața lucioasă ca o oglindă, ceea ce duce la reflectarea căldurii înapoi în recipient pentru a vă menține băutura caldă.

Când mașina este parcată afară, de obicei se află lângă o clădire, un gard sau altă suprăfață la mică distanță de geamurile laterale. Această suprăfață reflecta înapoi către geamuri căldură încetinind astfel piederea termică. Parbrizul fiind îndreptat mai mult în sus, către cer și neavând alte obiecte în fața lui ce ar putea reflecta căldura se umple de gheață mai ușor.